Ortodoncija

Ortodoncija ili ortopedija vilica je grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom i korekcijom nepravilnog položaja zuba i vilica. Cilj ortodontske terapije je da se uspostavljanjem harmoničnog skeletnog i dentoalveolarnog odnosa viličnog kompleksa, unapredi funkcija i estetika zuba i lica.

Dijagnostikom i terapijom estetskih i funkcionalnih anomalija zuba i vilica se bavi specijalista ortopedije vilica - ortodont. Za uspeh ortodontske terapije neophodna je detaljna analiza svakog pojedinačnog pacijenta i adekvatan plan terapije.

Ortodontska terapija podrazumeva upotrebu mobilnih i fiksnih ortodontskih aparata koji blagom silom pomeraju zube u pravilan položaj. Izbor i vrsta aparata zavisi od dijagnoze i starosti pacijenta.

Mobilni ortodontski aparati se tokom terapije mogu vaditi i ponovo postavljati u usta. Primenjuju se u periodu rasta i razvoja, najčešće izmedju 7 i 11 godina starosti.

Fiksni ortodontski aparati (fiksne proteze) se stavljaju na zube i ne skidaju se do kraja propisane terapije (1-2 godine). Bravice koje se lepe na zube mogu biti: metalne i estetske (plastične ili keramičke). Uslov za početak terapije je da zubi budu zdravi ili stomatološki zbrinuti, uz maksimalno održavanje oralne higijene. Po završetku terapije, postignut rezultat je neophodno stabilizovati odgovarajućim folijama ili retainer-ima.

Zakažite pregled

zakazi_pregled

Zašto odabrati SLODENT DENTAL CENTAR? Postoji stotine jezika u svetu, a osmeh ih govori sve. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji i primeni savremenih materijala omogućujemo precizan, brz i bezbolan tretman u prijatnom ambijentu. U našem Centru primenjujemo materijale vodećih svetskih proizvođača estetskih materijala u stomatologiji. Ukoliko želite da saznate nesto više o ovome posetite nas u našoj ordinaciji na Banovom Brdu.

Gore